El desenvolupament del llenguatge infantil dels 0 – 6 mesos

És important conèixer el desenvolupament de llenguatge dels nens des del seu naixement fins aproximadament els 4 anys.

Les relacions entre pensament i llenguatge no apareixen al néixer sinó que es van construint al llarg del desenvolupament de l’Infant. D’aquesta manera el pensament i el llenguatge tenen un origen diferent per tal de poder desenvolupar un procés d’interconnexió funcional pel qual el llenguatge es converteix en pensament i al revés.

Per tal de fer més amè aquest post i concentrar millor les edats em decidit dividir aquest article en varis post, en funció de l’edat del bebè. En aquest post tractarem des del naixement fins als 6 mesos d’edat del nadó.

Primer mes:

El bebè utilitza el plor com a mitjà de comunicació i expressió. Produeix sons simples i en algunes ocasions utilitzen les vocals: a i u. I sons bàsics com el de succionar.

El nadó encara no entenc el significat de les paraules, però el meu consell és que li parlem per tal de que vagi contextualitzant les paraules. La seva audició el permet discriminar una gran gama de sons. A mesura que el nen va escoltant va familiaritzant el llenguatge i comença a imitar alguns sons.

Segon mes:

El llenguatge del bebè avança i comença a utilitzar el seu propi llenguatge. Emet sorolls, algunes vocals i algunes síl·labes.

Tercer mes:

L’Infant balbuceja i fa gàrgares. Quan està sol i tranquil és quan somriu, fa sons i crida. Juga amb els òrgans que intervenen a l’emissió del llenguatge (llengua, cordes vocals, etc) com a començament del joc social.

A més a més, es comença a diferenciar el soroll de plor i gana.

A partir d’aquí comença a reconèixer els sons dels familiars i es tranquil·litza al sentir-los. I si sent un soroll deixa de jugar o xopar per escoltar-lo.

Quart mes:

Balbuceja per intentar iniciar una interacció amb les persones que el rodegen, emet sons al escoltar la veu d’un adult. Fa bombolles amb la saliva, això significa que constitueix un dels intents previs al llenguatge. Riu fort.

Respon a sons humans detingudament, mou el cap i ells ulls cap a on li parlen. Es sent interessat amb els sons i imita varis tons.

Cinquè mes:

Entre els sons hi ha varies consonants, com: d, b l, m que uneix dient pa i ma. Somriu al veure la seva imatge al mirall. Manipula objectes, vocalitza i somriu.

Crea una gran varietat de sons en funció del seu estat d’ànim. Repeteix sons propis.

Sisè mes:

Presta atenció als tons de la veu, augmenta l’expressió monosil·làbica sent comuns: ma, mu, da, de. Varia el to, el volum i la seqüència del so.

Reconeix la veu de la seva mare i, a final del mes, reaccionarà amb certes paraules i estarà capacitat de pronunciar totes les vocals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *