L’alimentació dels bebès

L’alimentació dels bebès és quelcom que ens preocupa molt als pares sobretot en el seu primer any ja que és fonamental pel seu creixement.

Actualment, l’OMS (Organització Mundial de la Salud) aconsella la lactància materna exclusiva fins els 6 mesos d’edat. En cas de no poder donar llet hi ha alternatives com la lactància amb biberó.

En el meu cas va ser molt difícil acceptar que no tenia suficient llet pel meu fill i de seguida els metges em van suggerir donar-li el biberó perquè creixés i no perdés més pes. Tot i així, l’alimentació en els bebès és quelcom que ens preocupa molt i crec convenient parlar-ne.

L’alimentació dels bebès en el seu primer any de vida

Lactància materna

La llet materna proporciona l’alimentació ideal al bebè i contribueix al seu creixement i fa favorable el seu desenvolupament. Va molt bé per protegir l’Infant d’algunes al·lèrgies, malalties i intoleràncies alimentaries. A més a més, s’ajusta en tot moment a les necessitats del bebè.

S’aconsella començar l’abans possible (si es pot que sigui a la primera hora de vida del nadó).

En el moment del naixement el nen es troba molt despert i això facilita que s’enganxi i succioni.

No s’aconsella utilitzar pautes rígides d’alimentació. El bebè ha de mama a petició i de manera freqüent (cada dos o tres hores els primers dies). I, poc a poc, s’anirà espaiant.

Lactància amb biberó

Els primers mesos de vida la llet pels lactants a de ser la número 1 i a partir dels 6 mesos es substituirà per la nº2 i a l’any per la nº3. Els primers 6 mesos de vida aquesta llet els hi donarà tots els nutrients necessaris pel seu creixement.

Serà el pediatre qui us indicarà en quin moment s’ha de començar a introduir aliments. En el meu cas vam començar a introduir la fruita als 5 mesos i als 6 la verdura.

El biberó serà cada 3 o 4 hores, però també dependrà de la quantitat i de les seves necessitats. Recordeu llegir bé les indicacions de l’envàs ja que la duració del biberó preparat és poca.

A mi, personalment, em va sorprendre que el biberó només durés 2 hores.

Introducció dels aliments sòlids

La incorporació de cada aliment nou s’ha de realitzar per separat i deixant varis dies entre un aliment i un altre. S’oferirà petites quantitats i s’augmentaran a mesura que l’Infant s’acostumi al seu gust. La pauta d’introducció de cada aliment no és fixe, sinó que hi ha variacions, depenen del pediatre, dels pares i del ritme de creixement i desenvolupament del bebè.

  • Cereals (primer sense gluten i després amb gluten) s’introdueixen entre els 4 i 6 mesos i es preparen dissolts amb la llet o amb aigua. Més endavant es substitueixen per galetes especials per bebès.
  • Fruites. Són els primers aliments del nadó i inclouran poma, plàtan, taronja o pera i a mesura que vagin creixent s’hi afegiran altres fruiten. Fruites com el préssec, les maduixes, etc. no s’aconsellen donar-les abans de l’any.
  • Verdures. La patata, la pastanaga, la mongeta verda, el carbassó s’incorporen a partir dels 6-7 mesos. Es pot afegir una mica d’oli d’oliva. Sal millor que no.
  • Carn. També s’introdueix a partir dels 6-7 mesos i s’inclouran amb les verdures. El porc millor introduir-lo més endavant.
  • Peix. S’introdueix a partir dels 9 o 10 mesos i es comença amb peix blanc cuinat i barrejat amb les verdures.
  • Ou. Primer s’introdueix el rovell a partir dels 9 o 10 mesos i més endevant la clara. S’aconsella uns 2 o 3 ous la setmana.
  • Llegums. S’introdueixen a partir dels 15 mesos. No obstant, nosaltres als 11 ja li vam introduir i va ser un èxit!
  • Llet de vaca sencera. Es pot introduir a partir dels 12 mesos del nadó. Els làctics com iogurts, formatge, etc. també formen part de l’alimentació del bebè.

Espero que aquesta publicació us hagi estat d’ajuda i us orienti una mica amb el tema alimentari. Cal dir que sempre es cal tenir la valoració del pediatre i provar que no sigui al·lèrgic/a als aliments.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *